Filmrecension: The Dark Knight

 

The Dark Knight

 

Utgivningsår: 2008

Språk: Engelska

Ålder: 15 år

Genre: Thriller, Action, Äventyr

Längd: 152 min

Regissör: Christopher Nolan

Skådespelare: Heath Ledger, Christian Bale, Morgan Freeman

IMDB

NÄR REGLER SLUTA GÄLLA…

Det är inget tvivel om att den blev det årets största film. Med en hastig inledning med en kriminell liga som rånar en maffiabank som inledning på en tvåtimmars rulle, kan det inte bli bättre.

 

Batman Begins hade en väldigt bra start på en kommande trilogi och det fortsätter i princip samma anda. Men nu har man ökat tempo en aning och Gotham City behöver räddas ännu en gång. Den här gången är det Jokern (Heath Ledger) och hans maffiagäng som härjar i staden. Batman (Christian Bale) har nu med sig James Gordon (Gary Oldman) och Harvey Dent (Aaron Eckhart) på sin sida.

Panik bryter ut när Jokern träder fram och försöker att träffa måltavlorna Batman och Harvey den. Han gör allting för att förstöra den sköra staden till dess ruiner och överta staden.

Men som vanligt är det alltid skurken som tar över, eller? Den är tekniskt, visuellt och materialiskt sätt byggt på ett annorlunda system än de äldre filmerna från 1990-talet. Den här filmen är mörkare, mer action och mer intriger än de flesta superhjältefilmerna. Man lever sig in i filmen och andas varje andetag de tar.

Det finns allting man kan önska sig och lite till.  Det finns självklart ingen bättre film i den här genren än den här. Det är ett storslaget mästerverk och man njuter verkligen av varje minut av duktiga skådisar som Morgan Freeman, Maggie Gyllenhaal, Michael Caine. Listan kan bli väldigt lång.

När mer än hälften av filmen är avklarat är risken stor att man blir less. För två och en halvtimme i sträck räcker långt med tanke på vad som sker i filmen. Ibland tänker jag om Heath Ledger spelar fantastiskt eller om det är verklighet. Han var värd en Oscar och det fick han tack vare den här filmen.  Christopher Nolan bjuder på en mörk thriller med intriger, spännande och råa rolltolkningar som in kommer att glömmas i första taget.

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s